Med en match kvar av den första omgången i E-serien så har vi upplevt den sämsta inledningen på mycket länge från Vita Hästen. Trots att jag skriver det så ligger alltså laget på en tredje plats i serien.  

bra period mot Forshaga
bra period mot Tranås
1 bra period mot Vimmerby
bra period mot Västervik
2,5 bra perioder mot Skövde
1 bra period mot Mariestad
1 bra period mot Grästorp
3 bra perioder mot Kumla

Texten ovan visar väl på en ganska solklar trend. Vita Hästen har haft det svårt att få ihop det under sextio minuter denna säsong. Mot Skövde var det klart godkänt sånär på en "dipp" i den andra perioden. Däremot var den tredje perioden där bergsäker. 

Att det laget som stod för denna så säkra insats mot Skövde sedan kan åka till Grästorp och bli fullständigt utspelade under matchens sista 20 minuter är därför en gåta, men samtidigt så är det väl det som är charmen på sport och ishockey. Utgången är aldrig given, även om ett lag är hästlängder (höhö) bättre på pappret så kan en dum utvisning eller två korkade beslut vara ödesdigra. Det som var ännu mer märkligt från Grästorpsmatchen var att jag faktiskt hade en känsla av att det skulle kunna bli tvåsiffrigt under de tio första minuterna av matchen. Grästorp hade nog haft svårt mot vårat Hockeybockey-lag de dagarna vi får med de bästa spelarna, med det spelet de visade under de första tio. Sen blev det dock som ni vet annat ljud i skällan och man vann efter straffar. 

Joakim Strandberg var en av få herrar som kunde lämna lilla Grästorp med högt huvud i fredags. Därför var det inte mer än rätt att Hånberg fortsatte ge honom förtroendet även igår. Ett bra beslut av Pelle med facit i hand, eftersom Jocke stod för säsongens första nolla. På något sätt känns det också som att det är viktigare för Jocke att få hålla nollan än att Sperrle gör det. Förstå mig rätt, givetvis vill säkert Sperrle också hålla nollan, men jag tror att en yngre kille fokuserar lite mer på just sådana detaljer än vad en rutinerad räv som Sperrle gör. 

Utskåpning och hållen nolla mot Kumla alltså, blir det Allsvenskan nu? 
Nja, vi ska nog inte dra så stora växlar av resultatet. 
Men vi kan fokusera på att Vita Hästen gjorde en bra insats över 60 minuter utan några rejäla dippar. Även om det blev lite nonchalant och ofokuserad i boxplay när man fick tillåtelse att hålla i pucken under en längre tid. 
Kumla hade inte mycket att svara upp med när Vita Hästen stundtals i matchen klev runt på fyra energifyllda femmor. 

Klart att man såg potential i herrar som Ringberg, Andersell, Lalander och Jensen men de var på tok för ensamma. Att det dessutom saknas manskap på backsidan hos Kumla kunde man inse väldigt tidigt då det enbart var Larsen och Ilisko som lyckades hålla ihop det där bak. Eller ja, hålla ihop det så gott det gick med tanke på sex mål i baken. 

Därför ska vi inte dra allt för stora växlar av den här matchen, men det kan vara en viktig vändningspunkt för laget Vita Hästen. 

Solklart att man får mer självförtroende efter att ha vunnit en bortamatch med sex kassar och dessutom hållit nollan. 

Det är just hit jag vill komma, seger här och ett klart gynnsamt spelschema i antågande gör att Vita Hästen mycket väl kan vara ikapp serieledande Vimmerby innan vi har spelat 18 omgångar. Självklart ska vi ha fortsatt stor respekt för motståndet i serien, speciellt efter den haltande inledningen, men ta en titt på hur spelschemat ser ut i den andra omgången för Vita Hästen inklusive Mjölby på onsdag: 

Vita Hästen - Mjölby
Forshaga - Vita Hästen
Vita Hästen - Tranås
Vimmerby - Vita Hästen
Vita Hästen - Västervik
Vita Hästen - Skövde
Vita Hästen - Mariestad
Vita Hästen - Grästorp
Vita Hästen - Kumla
Mjölby - Vita Hästen

Jag skrev om respekt för motståndet här ovan, och jag lovar, det har jag fortfarande. MEN, jag kan ärligt säga att jag endast accepterar ETT poängtapp under de tio kommande matcherna. Det är Vimmerby borta där jag är klart nöjd om man får med sig en pinne. Förvisso har Hästen alltid haft bra flyt i Vimmerbys ishall men förlusten i Allettan senast och Vimmerbys inledning på serien i år ger mig den känslan. 

I Himmelstalundshallen ska Vita Hästen vara så gott som oslagbara i grundserien, oavsett vilket lag som kommer och hälsar på. Fem raka hemmamatcher ska vara femton pinnar rakt av, inget annat. Sen skiter jag fullständigt i om det är duktiga Skövde eller filmande och frejdiga Mariestad som hälsar på, tre poäng gäller.

Hade Vita Hästen tappat poäng igår hade min tanke varit att väva samman poängförlusterna och faktumet att Matushkin fattats i dessa matcher, nu blev så inte fallet så där föll den tanken. Men givetvis vill vi se en kille som Maxim tillbaka på isen.

Det blev ett inlägg av den längre modellen här, men vinsten igår och det kommande spelschemat ser klart gynnsamt ut. 
Jag skulle nästan kunna lova att Vita Hästen kommer vara i serieledning efter 18 omgångar, men pga dåliga erfarenheter så har jag slutat med idrottsrelaterade löften och vad. 

Nu ser vi fram mot att sju av de tio kommande matcherna spelas hemma i Himmelstalundshallen, se till att ta med er en kompis också så att vi slipper skämmas med ett lågt publiksnitt. Precis som plastgräs-lallarna här i staden borde göra.