En uppgörelse. En uppmaning. En lärdom.


Andra säsongen i hockeyns finare salonger. Kontor på stan. Kostymer. Stängda dörrar. Avbruten kontakt. Stort avstånd snart avgrundsdjupt. Till och med laget på isen skulle spela snyggt, Kom igen, det här är Vita Hästen, klubben vars själ utgörs av gnuggande, energi och bågnande plexi. När Sune Bergman sa ilsken honungsgrävling kittlade till i hela stan. 


Så vad hände? Hybris? Fartbilndhet? Ego? Högmod går före fall. 


Ikaros. 


För när du tappar markkontakten ökar avstånden. När du stänger dörren når du inte rötterna, solen tränger inte längre in. De där vanliga människorna, de som ger hela organisationen näring. Utestängda. Vi är inte LHC. Vi vill inte vara LHC. Inte Växjö Lakers och definitivt inte Örebro. Oavsett framgångar. 


Vi vill vara mer åt Björklöven, Oskarshamn, Skellefteå, Frölunda.. folkliga, rejäla, organsationer och rörelser som byggs underifrån, bärs upp av gräsrötterna, på lika delar kärlek och engagemang som pengar. Vi är NORRKÖPING! Det är tunga industrier, hamnen, skogen, vattnet. Spårvagnar och arbetare. Rejäla människor. Vem som helst med tillräckligt med pengar kan köpa framgång, men du kan inte köpa själ. Det är hjärtat som får pulsen att slå, som ger allt liv. Som transporterar syre hela vägen ut i fingertopparna, de allra minsta kärlen. Engagemanget från supportrar, föräldrar, ungdomarna. Där har du dina funktionärer. Där har du gemenskapen och glädjen. Ett ärligt och uppriktigt samtal och vi hade fyllt varenda position med en volontär. Men Ni ringde aldrig. Så Ni hyrde in personal. Skapade önnu större avstånd, inte bara mellan plus och minus, utan mellan avlönad och oavlönad.


Såg ni inte den komma själva?


Ni ringde inte heller fordringsägarna för att tala om hur allvarligt läget verkligen var, istället lät ni gamla trogna partners känna sig lurade. Ni ringde aldrig till den samarbetspartner som själv hört av sig till er och ville gå in med stöd. Ni ringde inte ens till den partner som köpt sargreklam för att kolla upp varför den inte betalat fakturan ni aldrig skickade. Ni ringde inte ens till spelarna och talade om att det inte skulle komma någon lön den 25:e. 


Jag förstår att ni inte ville att vi skulle gräva i det här. 


Det behövs ingen extern utredare eller djupare granskning, vi kan tala om för er vart felet ligger. Men oss pratar Ni bara med när ni känner er tvingade. Och helst inte då heller. När jag kontaktade Lundbergs Fastigheter fick jag en glad kommunikationschef på tråden som glatt välkomnade kontakten, ”Jag har undrat när ni skulle höra av er!”, öppnade hon samtalet med. Man var beredd att gå in med en större summa till kampanjen och följa upp den med en 3års plan när det fanns en styrelse på plats att kommunicera med. Ni har inte ens ringt. 


Jag vet, det är alltid någon annans fel. Någon annan har inte gjort sitt jobb. Vi skyller på Er, Ni skyller på Oss, eller på marknaden, konjukturen eller coviden. Det är enklast så, helst något stort och avlägset som är svårt att greppa. Men det är samma lågkonjuktur i hela landet. Samma covid. Ibland är det inte marknaden det är fel på, utan förtroendet. Men absolut, även Vi ska vara självkritiska, för Vi har också ett ansvar i det, varenda en av oss. För hur många av Oss var på förra medlemsmötet i HC Vita Hästen?


Precis. 


Jag vet redan svaret. För jag vet hur många medlemmar föreningen har, när vi räknar bort föreningens misshandlade ryggrad i ungdomsleden, så har Såpkullens Bridgeförening fler medlemmar. Innan vår satsning kunde du nästan räkna dem på dina fingrar och tår. Det är alldeles för jäkla dåligt och där måste det bli ändring. Tidigare styrelser har kunna fladdra omkring för att ingen har ställt några frågor, ingen har följt upp något. Det har saknats både kontroll och engagemang från supportrar och föräldrar när det kommer till styrelsens arbete. Ansvar har inte utkrävts. Det är på medlemsmötena vi ska framföra våra åsikter och synpunkter. 


Men vi var inte ens där. 


Det finns kompetenser i det breda lagret, vi har massa företag som verkligen brinner för den här klubben, föräldrar till juniorer med erfarenhet av både ansvarskrävande arbeten som föreningsengagemang, supportrar som driver företag och är ekonomer. En massa drivna gräsrötter som alltid ställer upp bara man frågar. Men till vilken nytta då, när ingen av oss är där?


Ikaros flög för nära solen och brände sina vingar, för att vi kopplade loss honom.


Med det sagt så är den här saker utagerad från min sida. Det som finns att säga är sagt. Det finns inte Vi och Ni längre, det finns bara Oss och Tillsammans. Det är dags att lösa medlemsskap i HC Vita Hästen, mina vänner. Och för er som redan gjort det är det dags att börja gå på kallelserna. Nu börjar inte bara återtåget, utan även återtagandet! 


Nu är det framåt och uppåt som gäller! Tillsammans är vi Vita Hästen!
Medlemskap löser ni här:


https://www.vitahasten.se/junior-ungdom/bli-medlem?fbclid=IwAR0JhWwnsaoTTiD0nq3gzJKqItbVaDMVLrRgXLiIZIP_pQEM9RWluPgaDsw